Hoe ontsnipper je natuur in een drukke omgeving? 

Introductie

Natuur en landschap van het Gooi zijn uniek in Nederland. Heide, bos, zand en water zijn allemaal op fietsafstand te vinden. De verscheidenheid aan landschappen zorgt voor een grote diversiteit aan dieren en planten. Maar versnippering door bijvoorbeeld wegen, spoorlijnen en bebouwing, brengt de natuur in gevaar. Daarom worden diverse maatregelen genomen om natuurgebieden te verbinden (ook wel ‘ontsnipperen’ genoemd) en de biodiversiteit te vergroten. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van een natuurbrug tussen twee natuurgebieden. Maar hoe zorg je ervoor dat deze voor zoveel mogelijk soorten te gebruiken is én past in de drukke omgeving? 

Aandachtspunten

Er zijn al verschillende natuurbruggen en natuurverbindingen te vinden in het Gooi. Echter is er nog geen verbinding tussen de Zuider- en Westerheide, waardoor hier een schakel mist in het netwerk. 

Het gaat niet alleen om een zo efficiënt mogelijke natuurbrug voor de natuur; ook het verkeer dat er onderdoor gaat moet geen hinder ondervinden. En er moet een keuze gemaakt worden of wandelaars wel of niet welkom zijn op de brug. 

Tips en achtergrondinformatie

Ter voorbereiding is het lesprogramma ‘Natuurbrugexcursie’ te boeken, waarbij we met de klas op bezoek gaan bij een bestaande natuurverbinding van het Goois Natuurreservaat en de werking van deze verbinding analyseren. We leveren ook graag eventuele kaarten aan van het natuurgebied.

Je kunt veel informatie vinden over het ontwerp van natuurbruggen op https://ontsnippering.nl/

Onderzoek naar natuurbruggen in het Gooi: https://research.wur.nl/en/publications/natuurbrug-laarderhoogt-is-functioneel-voor-mens-en-dier en Kennisblad ontsnippering