IN HET LAB: Hoe bouw je een circulaire woonwijk?

Introductie

Nederland wil in 2050 zoveel mogelijk circulair werken. Maar wat bedoelen we daarmee? Circulair werken betekent dat je zo slim mogelijk omgaat met grondstoffen en materialen. Er zuinig mee omgaan, niet van ver weg halen maar van dichtbij en zonder schadelijke (afval)stoffen. Zo voorkomen we dat grondstoffen opraken, zijn we minder afhankelijk van andere landen en is er minder aantasting van milieu en natuur. Ook het bouwen van een woonwijk kan circulair. Wat is er in een woonwijk allemaal nodig en hoe kunnen we dat circulair bouwen en organiseren?

Tips en achtergrondinformatie

In een circulaire woonwijk gaat het om woonhuizen, gebouwen, verkeer, voedsel, energie en water. Hoe kun je dat allemaal zo circulair en zo slim mogelijk ontwerpen?

In Amsterdam is een circulaire woonwijk gebouwd op het water: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/het-werk-van-bz-in-de-praktijk/weblogs/2022/internationaal-ondernemen-spacematter

Circulair bouwen betekent ook vaak dat natuurlijke materialen worden gebruikt in plaats van cement, beton en staal. Natuurlijke materialen kunnen steeds weer opnieuw aangroeien, zoals hout bijvoorbeeld. Ook zijn er andere soorten biologische bouwmaterialen die niet opraken maar weer opnieuw groeien, zoals bamboe, grassen en zelfs schimmels.

https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/projecten/nieuwe-bouwcultuur/voorbeeldprojecten/wat-is-biobased-bouwen

In Hilversum wordt geƫxperimenteerd met bouwmaterialen uit de natuur: uit bossen en van akkers uit de regio: https://bouwtuin.nl/bouwmaterialen/